Εκκλησιαστική εκδρομή (4-6 ώρες)

Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Ντομάτων – Ι.Μ. Αγ. Ανδρέα (Περατάτα) – Εκκλησία της Παναγίας της Φιδούσας (Μαρκόπουλο) – Ι.Μ. Σισσίων (Σιμωτάτα) – Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας (Κάστρο) – Ι.Μ. Αγ. Γερασίμου (Ομαλά)


Η περιήγησή μας ξεκινά από το χωριό Ντομάτα της Κεφαλονιάς όπου βρίσκεται το μοναστήρι αυτό, όπου φυλάσσεται το φέρετρο του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’. Ο ιερομάρτυρας, κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, απαγχονίστηκε από τους Τούρκους ανήμερα του Πάσχα του 1821 στην Κωνσταντινούπολη ως αντίποινα για την εξέγερση των Ελλήνων. Το ιερό λείψανο του Πατριάρχη βρήκε να επιπλέει στον Βόσπορο ο Κεφαλονίτης πλοιοκτήτης Νικόλαος Σκλάβος, ο οποίος το μετέφερε στην Οδησσό. Το φέρετρο του δόθηκε σαν ευλογία και εκείνος το μετέφερε στην πατρίδα του και το δώρισε στον ναό της Παναγίας.


Με κατεύθυνση τα Περατάτα, επισκεπτόμαστε για τη συνέχεια την Ι.Μ. Αγ. Ανδρέα. Η Μονή αυτή ιδρύθηκε τη Βυζαντινή εποχή. Στη Μονή μπορεί επίσης κανείς να επισκεφθεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Οι μοναχές ασχολούνται με την υφαντουργία, την ιερορραπτική, την αγιογραφία, τη χειροτεχνία και τη φιλοξενία, καθώς επίσης και τις αγροτικές καλλιέργειες και τους κήπους. Στη Μονή επίσης λειτουργεί και εργαστήριο συντήρησης φορητών εικόνων.


Προχωρώντας προς το χωριό Μαρκόπουλο, εκεί έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε έναν από τους πιο διάσημους ναούς της Κεφαλονιάς, την Παναγία τη Φιδούσα όπου δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές για να δουν από κοντά το θαύμα… τα φιδάκια μικρού μεγέθους, ακίνδυνα, που φέρουν στο κεφάλι τέσσερις μαύρες μικρές κοκκίδες σε σχήμα σταυρού! Εμφανίζονται από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου στα βράχια πίσω από το φράγκικο καμπαναριό της εκκλησίας και έρπουν άφοβα ανάμεσα στον κόσμο και μέσα στην εκκλησία.


Η Μονή της Παναγίας των Σισσίων που βρίσκεται στον όρμο Λουρδά είναι ο επόμενος προορισμός. Πρόκειται για ανδρική μονή. Η κτίση της ανάγεται στον 13ο αιώνα, όταν σύμφωνα με την παράδοση ο Φραγκίσκος της Ασσίζης συνέστησε Μονή επ’ ονόματι της Παναγίας και την αφιέρωσε στη Λατινική Επισκοπή της Κεφαλονιάς.


Επόμενος σταθμός, ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας του 1580, όπως αναφέρει εντοιχισμένη στην εκκλησία μαρμάρινη επιγραφή. Ο ναός βρίσκεται μέσα στα τείχη του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου. Ήταν και ο Μητροπολιτικός Ναός της Μεσαιωνικής πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς, μέχρι αυτή να μεταφερθεί στο Αργοστόλι. Κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά μεταφέρεται εδώ η εικόνα της Παναγίας από την Μονή Σισσίων, και η οποία παραμένει εδώ ως την Κυριακή της Σαμαρείτιδος.


Τελικός προορισμός μας το κέντρο της θρησκευτικότητας της  Κεφαλονιάς που είναι -δίχως αμφιβολία- η Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά. Εκεί, 2 φορές το χρόνο, χιλιάδες πιστών προσεγγίζουν για να προσκυνήσουν ευλαβικά τον Άγιο Γεράσιμο και για να προσευχηθούν. Στον Άγιο έχουν αποδοθεί πολυάριθμα θαύματα και σίγουρα το τοπίο είναι ιδιαίτερα κατανυκτικό.