Μονή Κηπουραίων

Μονή ΚηπουραίωνΣτις δυτικές ακτές του Ληξουριού, σε ένα από τα πλέον μαγευτικά τοπία ολόκληρης της Κεφαλονιάς, βρίσκεται η ξακουστή μονή των Κηπουραίων. Η μονή τοποθετείται σε απόσταση περί τα 15 km από το Ληξούρι, στη συνέχεια του δρόμου που οδηγεί στα Χαβριάτα (το μπαλκόνι του Ιονίου).

Η δημιουργία της τοποθετείται στον 17ο αιώνα και παίρνει την ονομασία της από τους πολλούς κήπους που διατηρούσαν οι πατέρες για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην. Είναι χτισμένη σε ορθόστητο βράχο πάνω στη θάλασσα. Το 1759 κτίζεται η εκκλησία της Μόνης από τον Παξινό Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Πετρόπουλο και αφιερώνεται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Σύντομα αναπτύσσεται ανδρικό κοινόβιο. Το 1915 Γαλλικό καταδρομικό βομβαρδίζει τη Μονή καθώς μέσα στην ομίχλη, βλέποντας τη καπνοδόχο να καπνίζει την περνούν για εχθρικό πλοίο. Οι καταστρεπτικοί σεισμοί του 1953 πλήττουν ακόμα περισσότερο τη Μονή.

Το 1964 ανοικοδομείται μόνο το καθολικό, ενώ τα υπόλοιπα κτήρια οικοδομούνται τη δεκαετία του 90, με προσωπική εργασία του μοναδικού μοναχού που εγκαταβιώνει σήμερα στη Μονή.

Στη Μονή μπορείτε να προσκυνήσετε τη θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και τις κάρες των Οσίων κτητόρων της Μονής Χρυσάνθου, Κωνστάντιου και Εφροσύνου. Επίσης τεμάχιο Τιμίου Ξύλου που έχει δωρίσει στη Μονή ο Ρώσος Πρίγκιπας Βλαδίμηρος Δολγορούκης το έτος 1862. Σε κομψή γυάλινη φιάλη βρίσκεται μύρο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου από τον 7ο αιώνα. Μπορείτε ακόμη να προσκυνήσετε λείψανα διαφόρων Αγίων καθώς και τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής, μοναδικό κειμήλιο της κατεστραμμένης Μονής του Ταφιού. Σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπιά της και θεωρείται συγχωνευμένη με αυτή των Κηπουραίων. Μην παραλείψετε να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Μονής.

Παλαιότερα στο μοναστήρι υπήρχαν αρκετοί μοναχοί, οι οποίοι καλλιεργούσαν την περιουσία του. Σήμερα, ένας μόνο μοναχός, ο Ευσέβιος διαμένει εκεί και υποδέχεται τους επισκέπτες στις 25 Μαρτίου και 14 Σεπτεμβρίου που γιορτάζει το μοναστήρι. Αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέρα αν είστε περαστικοί από εκεί θα γνωρίσετε την ζεστή φιλοξενία του και θα περάσετε ευχάριστα την ώρα σας αγναντεύοντας μαζί του το πέλαγος.

Επίσης το μοναδικό ηλιοβασίλεμα από τον αυλόγυρο της Μονής στα καταγάλανα νερά του Ιονίου. Το μαγευτικό τοπίο που συνδυάζει αρμονικά το απάτητο βουνό μα την απάτητη θάλασσα θυμίζει πολύ τα Καρούλια του Αγίου Όρους και σε συνάρτηση με τους πνευματικούς θησαυρούς της αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Προσοχή, για τους λάτρες του άγριου τοπίου, είναι το ιδανικό μέρος για εσάς.


πηγές: kefalonitis.com
gokefalonia.com