Σπήλαιο Δρογκαράτης

Το σπήλαιο Δρογκαράτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής γύρω από την Σάμη, αλλά και ολόκληρης της Κεφαλονιάς. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, ανήκοντας και αυτό στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια, όταν κατά την διάρκεια ενός ισχυρού σεισμού κατέπεσε ένα τμήμα του και αποκαλύφθηκε αυτό που σήμερα αποτελεί την είσοδο στο σπήλαιο.


Το βάθος αυτού είναι περίπου 60 μέτρα, με μέση θερμοκρασία 18ο C και αρκετά μεγάλη υγρασία (90%), όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα σπήλαια.


Σύμφωνα με αρχαιολόγους, η ηλικία της Δρογκαράτης είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ετών. Το τμήμα το οποίο σήμερα είναι ελεύθερο σε πρόσβαση είναι ένα μέρος μόνο του συνόλου, ενώ θεωρείται πιθανό να επικοινωνεί και με υπόλοιπα σπήλαια ή σπηλαιώδεις σχηματισμούς της περιοχής. Υπάρχουν πάρα πολλοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες που δημιουργήθηκαν από το νερό που στο πέρασμά του διαβρώνει τα συστατικά του πετρώματος και τα αποθέτει στην άκρη του σταλαγμίτη. Κάθε 100 χρόνια υπολογίζεται ότι το μέγεθος αυτού αυξάνεται κατά 1cm. Σεισμοί, αλλά και η ανθρώπινη δράση έχουν συντελέσει ώστε πολλοί από αυτούς είναι κομμένοι. Παρόλα αυτά η εικόνα κατά την είσοδο του σπηλαίου είναι μαγευτική.


Η Δρογκαράτη είναι ανοικτή στο κοινό για επίσκεψη ολόκληρο το χρόνο και μάλιστα παλαιότερα είχαν διοργανωθεί και αρκετές εκδηλώσεις στην 900τ.μ αίθουσα στην είσοδο αυτού, λόγω της σπουδαίας ακουστικής. Είναι ένα από τα ελάχιστα σπήλαια που έχει επιτραπεί σχετικά έντονος φωτισμός, προκειμένου να μπορέσει ο επισκέπτης να θαυμάσει το μεγαλείο αυτού που η φύση δημιούργησε.


πηγές: kefalonitis.com
gokefalonia.com