Γύρος Κεφαλονιάς (8 ώρες)

Ο γύρος της Κεφαλονιάς σε 8 ώρες.


Απ’ άκρη σε άκρη ταξιδέψτε στις ομορφιές της Κεφαλονιάς.


Καταβόθρες – Φανάρι – Μνημείο Ιταλών – Λάσση – Λακήθρα – Κουρκουμελάτα – Τάφοι Μαζαρακάτων – Ι.Μ. Αγ. Ανδρέα – Κάστρο Αγ. Γεωργίου - Συναιτερισμός Ρομπόλας - Ι.Μ. Αγ. Γερασίμου - Δρογκαράτη – Αντίσαμος – Μελισσάνη – Μύρτος – Άσσος – Φισκάρδο


Ξεκινώντας από τις Καταβόθρες  όπου το θαλασσινό νερό μπαίνει σε ρωγμές κοντά στην ακτή και εξαφανίζεται ακολουθώντας μια υπόγεια διαδρομή διασχίζοντας ολόκληρο το νησί, ακολούθως προχωράμε στο Φάρο των Αγίων Θεοδώρων όπου 2 αιώνες πριν, βοηθούσε τα πλοία που προσέγγιζαν την ακτή, να αποφεύγουν τα βράχια.


Η περιήγησή μας συνεχίζεται  στο μνημείο των πεσόντων Ιταλών πάνω από το πευκόφυτο γύρο της Λάσσης, στην κορυφή του λόφου - ένα μνημείο της νεότερης ιστορίας της Κεφαλονιάς που φτιάχτηκε προς τιμήν των χιλιάδων Ιταλών που έπεσαν από τα πυρά των Γερμανών αρνούμενοι να παραδώσουν τα όπλα σε αυτούς.


Η διαδρομή συνολικής διάρκειας οχτώ ωρών συνεχίζεται στην δημοφιλή περιοχή της Λάσσης ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά, την έντονη νυχτερινή ζωή και τις τουριστικές υποδομές της που ανταποκρίνονται σε κάθε απαίτηση - στο ίδιο σημείο βρίσκονται οι άρτια οργανωμένες παραλίες του νησιού, ο Μακρύς Γιαλός και ο Πλατύς Γιαλός.


Συνεχίζοντας για Λακήθρα, όπου ο φιλέλληνας ποιητής Λόρδος Βύρων εμπνεύστηκε τα ποιήματά του κατά την παραμονή του στο νησί το 1823, από το σημείο «Καλλιθέα» ο επισκέπτης έχει θέα το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, το νησάκι του Δία με το εκκλησάκι της Παναγίας της Διώτισσας, και το νησί της Ζακύνθου.


Με κατεύθυνση το χωριό των Κουρκουμελάτων απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα από την «Εκάλη της Κεφαλονιάς»! Σε αντίθεση όμως με το άβατο των βορείων προαστίων, στο χωριό αυτό μπορεί κανείς να χαζέψει την ομορφιά των κατοικιών! Διαθέτει οικοδομήματα όμορφα, καλοδιατηρημένα και περιποιημένα. Ιδιαίτερο γνώρισμα του χωριού είναι η ποικιλία των σχεδίων στην κατασκευή των σπιτιών, τα οποία δε βρίσκονται μέσα στο δρόμο, αλλά ακολουθούν κανόνες εξαιρετικής ρυμοτομίας.


Επόμενος προορισμός, οι Τάφοι των Μαζαρακάτων οι οποίοι βρέθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νεκροταφείο της μυκηναϊκής περιόδου που τα ερείπια του μαρτυρούν την εποχή μυκηναϊκού πολιτισμού που άκμαζε σε αυτή την περιοχή.Το νεκροταφείο, λόγω του ότι βρέθηκε άθικτο είναι μεγάλης σημασίας, λόγω της αναφοράς τους στα βιβλία του Ομήρου.


Με κατεύθυνση τα Περατάτα, επισκεπτόμαστε την Ι.Μ. Αγ. Ανδρέα. Η Μονή αυτή ιδρύθηκε τη Βυζαντινή εποχή. Στη Μονή μπορεί επίσης κανείς να επισκεφθεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Οι μοναχές ασχολούνται με την υφαντουργία, την ιερορραπτική, την αγιογραφία, τη χειροτεχνία και τη φιλοξενία, καθώς επίσης και τις αγροτικές καλλιέργειες και τους κήπους. Στη Μονή επίσης λειτουργεί και εργαστήριο συντήρησης φορητών εικόνων.


Επόμενος προορισμός το Κάστρο του Αγ. Γεωργίου, ένα αξιόλογο Βενετσιάνικο κάστρο της Κεφαλονιάς με μεταγενέστερες επεμβάσεις κύρια ενετικές του 16ου αιώνα. Η θέα προς το Αργοστόλι, αλλά και τον Καραβάδο ξεχωρίζει.


Επόμενος σταθμός, ο Συνεταιρισμός Ρομπόλας Κεφαλονιάς στα Ομαλά. Στο πρατήριο του Οινοποιείου μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Ρομπόλας, να δοκιμάσετε δωρεάν τα κρασιά και να αγοράσετε κάποιο από την γκάμα κρασιών.


Η διαδρομή συνεχίζεται στο κέντρο θρησκευτικότητας της Κεφαλονιάς -δίχως αμφιβολία- η Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά. Εκεί, 2 φορές το χρόνο, χιλιάδες πιστών προσεγγίζουν για να προσκυνήσουν ευλαβικά τον Άγιο Γεράσιμο και για να προσευχηθούν. Στον Άγιο έχουν αποδοθεί πολυάριθμα θαύματα και σίγουρα το τοπίο είναι ιδιαίτερα κατανυκτικό.


Κατευθυνόμαστε αμέσως μετά στο σπήλαιο της Δρογκαράτης, ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής γύρω από την Σάμη. Σύμφωνα με αρχαιολόγους, η ηλικία της Δρογκαράτης είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ετών. Το βάθος του σπηλαίου είναι περίπου 60 μέτρα, με μέση θερμοκρασία 18ο C και αρκετά μεγάλη υγρασία (90%).


Προχωράμε στην Αντίσαμο, τη φημισμένη παραλία από την ταινία  «το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», που αποκαλύπτει τη μαγεία του Κεφαλληνιακού τοπίου. Η διαδρομή μαγεύει τον επισκέπτη, αφού διασχίζουμε ένα από τα πιο πράσινα μέρη του νησιού με πανύψηλα πεύκα και δέντρα. Για το λόγο αυτό πολλοί σταματούν σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο πλάτωμα για να βγάλουν τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες.  Η παραλία έχει βότσαλο μαζί με άσπρη άμμο και περιβάλλεται από πράσινους λόφους. Τα νερά της παραλίας είναι κρυστάλλινα και καταγάλανα. Η πλαζ είναι οργανωμένη, με σνακ μπαρ, ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ. Τιμάται πάντοτε με τη διάκριση της γαλάζιας σημαίας.


Στην ίδια περιοχή, για τη συνέχεια, επισκεπτόμαστε το μοναδικό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Εκεί συναντάμε ένα σπάνιο φαινόμενο. Το νερό εισχωρεί στα ασβεστολιθικά πετρώματα, τα διαβρώνει και δημιουργούνται κοιλώματα σε μια διαδικασία που ονομάζεται καρστικοποίηση. Η ξενάγηση του επισκέπτη γίνεται με βάρκα και μπορεί να απολαύσει το μαγευτικό θέαμα από σταλακτίτες, κρυστάλλινο νερό, αλλά και το φως του ήλιου που συνυπάρχουν αρμονικά.


Η περιήγησή μας συνεχίζεται στη διεθνούς φήμης παραλία του Μύρτου. Η θέα από πάνω από τον Μύρτο είναι μαγευτική, γνωστή για την αντίθεση που κάνει το άσπρο βότσαλο της παραλίας με τις αποχρώσεις που παίρνουν τα νερά της θάλασσας λόγω των ρευμάτων και το σκούρο πράσινο της περιοχής. Η θάλασσα κάθε χρόνο κατακτά τη γαλάζια σημαία, καθώς είναι οργανωμένη από κάθε πλευρά.


Για το τέλος επισκεπτόμαστε δύο φημισμένες περιοχές της Κεφαλονιάς. Το γραφικά χωριά, Άσσος και Φισκάρδο. Η Άσσος είναι κτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από την ομώνυμη χερσόνησο, η οποία περιβάλλεται από κατάφυτες εκτάσεις. Ο οικισμός διατηρεί την παραδοσιακή αυθεντική επτανησιακή αρχιτεκτονική του ενώ η πλούσια βλάστηση από ψηλά πεύκα και κυπαρίσσια συναντά τα βαθυγάλαζα νερά του Ιονίου και συνθέτουν ένα τοπίο ειδυλλιακό που μόνο η φύση θα μπορούσε να δημιουργήσει. Το Φισκάρδο, ένα παλιό ψαροχώρι του οποίου τα σπίτια έμειναν ανέπαφα από το σεισμό του 1953, σήμερα είναι ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας. Διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή με ταβέρνες, cafe και bars καθώς και απάνεμο λιμάνι που φιλοξενεί yacht. Διάσημο για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του αλλά και για το κοσμοπολίτικο λιμάνι του. Πατρίδα του Νίκου Καββαδία ποιητή της θάλασσας. Μια βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό θα σας γεμίσει με μοναδικές εικόνες της αρχοντικής Κεφαλονιάς που δε θα συναντήσετε πουθενά αλλού στο νησί. Τα παλιά διατηρητέα αρχοντικά του 18ου αιώνα με τα μικρά μπαλκόνια, τα στενά δρομάκια, τα δεκάδες τουριστικά καταστήματα, οι ψαροταβέρνες και οι καφετέριες που λειτουργούν γύρω από το λιμάνι δημιουργούν εικόνες βγαλμένες από πίνακα ζωγραφικής.